Depremzedelere Ev Olacak İki Vapur Kalkış Yapıyor
İMAMOĞLU: ESKİ AVUKAT İLE İLGİLİ YASAL HAKLARIMI ARAYACAĞIM
İBB Lideri Ekrem İmamoğlu, AKOM’daki canlı yayında gazeteci Uğur Dündar’ın afet bölgesinde devam eden çalışmalara ilişkin sorularını yanıtladı. İBB’nin faaliyetlerine ilişkin son bilgileri paylaşan İmamoğlu, bölgeye her biri 1.200 kişilik konaklama sağlayacak 2 İDO gemisinin gönderileceğini söyledi. Eski milletvekilinin kendisine yönelik hakaretlerine ilişkin konuşan İBB Başkanı, “Eski milletvekilinden hukuki hakkımı arayacağım. Çünkü hakkı yok. Vatandaşlarımız adına konuşuyor. Hiçbir şey söyleyemeyiz. Onu tüm ruhumuzla dinliyoruz. Neler kaçırdığımızı düşünüyoruz. Burada iftira var, hakaret var” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, deprem bölgesindeki incelemelerinin ardından döndüğü İstanbul’da, beraberindeki heyetle AKOM’dan gelişmeleri takip etti. Arama kurtarma ve insani yardım faaliyetlerine yönelik yeni vakıflarla ilgili görüşmelerde bulunan İmamoğlu, deprem bölgesindeki çalışmalara ilişkin bilgi ve izlenimlerini gazeteci Uğur Dündar’ın sorularıyla paylaştı. İmamoğlu’nun konuşmasının manşetleri şöyle oldu:
“ÇOK AYDINLATILMIŞ”
“24 yıl sonra 10 ilimizde aynı görüntüleri 10 kat daha trajik bir şekilde görmek yüreğimizi yaktı. İlk andan itibaren halkımızın ihtiyaçları için seferber olduk. Genel Liderimiz ile bölgeye gittik. Geri döndük, bugün yine bu binadayım. Olağan gözlemleri yaptık. İnsanlarımız acı çekiyor. Evlatlarını kaybedenler var. Bu şoku yaşayanlar, anneler, çocuklar, gençler beni bir üniversiteli gencin yanından geçerken görmüş olmalı. Hani koşarsın, hani liderim dersin, sarılır, bir kere İslahiye’de ağlamaya başlardı. Bunun gibi birçok an. Bu yüzden çok yaktı, kavurdu.”
“EKSİZLİKLER KONUŞULABİLİR AMA…”
“İstanbul olarak AFAD tarafından ilk gün hızlı bir şekilde Hatay için görevlendirildik. İlk andan itibaren her adımımızı AFAD ile paylaşıyoruz. Her adımda onlarla konuşuyoruz. Onların onayı ve onayı ile hareket ederiz. Hatay’daki kurulumlarımızı buna göre koordine ediyoruz. İstanbul denilince teknik donanımından kendi ekibine kadar ülkenin en güçlü kurumu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’dir. Daha yüksek bir uyuma ihtiyaç var ve buna göre hareket ediyoruz. Yani şunu söylemek istiyorum. Eksiklikler, hatalar ve uyum süreçlerinin nasıl yönetilmesi gerektiğine dair çok şey söyleyebilirim. Ama ben o günü bugün olarak görmüyorum. Vatandaşımızın öfkesi olacak, kızgın, buruk, acı onu yakıyor. Tek kelime söylemiyoruz. Biz yöneticiler o insanlara karşı ağzımızı açamayız. Dinlemeliyiz, hissetmeliyiz. Bu kadar açık. Ama bunun da ötesinde biz yöneticiler olarak zamanı geldiğinde birbirimize her şeyi anlatmalıyız. Çünkü AFAD bizim. İstanbul Belediyesi bizimdir.”
İKİ BÜYÜK LOJİSTİK MERKEZİ KURUYORUZ
“Mobil tuvaletlerden arama kurtarma ekiplerine, iş makinalarımıza, jeneratörlerimizden portatif benzin istasyonlarımıza kadar tüm unsurlarımızla oradayız. Şu anda 1.861 çalışanımız ve 503 iş makinemiz var. 867 kişilik tam donanımlı arama kurtarma ekibimiz bölgede. Gruplarımız enkaz altından 444 kişiyi canlı olarak kurtardı. İskenderun Limanı’nda çıkan yangına müdahale ettiler. Soğutma çalışmaları devam ediyor. Grubumuz hazır. İki bölgede büyük bir lojistik alan kuruyoruz. Bunlardan biri de İskenderun’da. Yaklaşık 10 bin metrekare kapalı alana sahiptir. 35 bin metrekarelik başka bir alanda lojistik alan kuruyoruz. 9.000 metrelik yönetim çadırımız bu akşam itibariyle kullanıma açılıyor. 35-beş bin metrekare dediğim alan Antakya’da. Samandağ’da da lojistik bölge kuracağız” dedi.
SU, EKMEK, AMBULANS, PORTATİF TUVALET…
“Yaklaşık 700 çadırın hazır olacağı kamplar oluşturacağız. Hamidiye Su bölgesine her gün 10 TIR gönderiyoruz. Şimdiye kadar 51 tır gitti. Bugüne kadar 20 tır, yaklaşık 2 milyon 200 bin adet Akdeniz tipi besleyici, paketli ekmek gönderdik. 1,4 milyon adet ambalajlı Halk Ekmek üretimini o bölgeye ayırdık. Şu anda 6 bin kişilik bir mutfağa aynı anda hizmet veriyoruz. 15 bin ekmek üreten tesisimiz Hatay’da yeniden üretime başladı. Bölgede 140 portatif tuvalet. 42 adet seyyar duş kuruyoruz. Bir şarj istasyonu kurduk. Sağlık grubumuz orada. 5 ambulansla birlikte sağlık ekibimiz var. 4 farklı kapasitede 454 adet iş makinası sahamız bulunmaktadır. 317 TIR yardım gönderdik. Özellikle battaniye, kışlık kıyafet, kalorifer jeneratörü ve hijyen malzemeleri olan tırlarımız bunlardı. 14 Cumhuriyet Halk Partili belediyemiz de yardımlarını sürdürüyor.”
TOPLAM 2.400 KİŞİ KONAKLAYACAK
“Çok örnek bir çalışma hazırladık. İDO’dan devraldığımız o büyük araçların vapurlarını hazırladık. Burayı bir konaklama merkezine dönüştürüyoruz. 2 aracımız var oraya gönderiyoruz. Bunların her biri 1.200 kişiye barınak sağlayacak. Havalar çok çok soğuk ve bu devam edecek. Başta çocuklar, çocuklu aileler ve yaşlısı olan aileler olmak üzere bin 200 kişiyi ağırlayabileceğiz” dedi.
İDLIP’TE TANITIM YAPILDI
“Eylül ayında İçişleri Bakanlığı tarafından 100 bin briket ev diye bir açılış ve tanıtım yapıldı. Ve yıl sonuna kadar hepsinin oluşacağı bir tarif var. 2022 sonundan bahsediyorum. Yanılmıyorsam orada 60 binin biraz üzerinde yerleşim yeri yapıldı ama 100 bin konuta ulaşıldıysa orada 40 bin konut gibi ciddi bir potansiyel var. İdlib, Hatay’a yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta. Suriyeli misafirlerimizin bir kısmının bu hazır evlerde konaklayabileceğini düşünüyorum.”
“YASAL HAKLARIMI ARAYACAĞIM”
“Sadece Kahramanmaraş’taki sözlere dönüp normal değilsin abla dedim. Ardından basına yansıyan sözleri çok acı. Normal bir vatandaş olsaydı bir şey söyleyemezdik. Ne derse desin, böyle duracağız. Ama milletvekili olduğunu öğrendim; eski milletvekillerinden biri. Hakkımı arayacağım. Çünkü hakkı yok. Diğer şeyler vatandaşımız hakkında konuşuyor. Hiçbir şey söyleyemeyiz. Onu tüm ruhumuzla dinliyoruz. Neler kaçırdığımızı düşünüyoruz. İftira var, hakaret var. Pir Edebali’nin Osman Gazi’ye davranışı eski milletvekiline ibret olsun.”
ÇANTALARI KENDİMİZE BATIRACAĞIZ
“Bunu ilk gün söyledim. Bir hazırlık yapın. Yaptıklarımızı, taahhüt ettiklerimizi, devletimizin diğer kurumlarıyla işbirliği içinde ne yapmamız gerektiğini belirledik. İstanbul’un depremle mücadelesinde gelinen aşamalar. Çünkü bizde hepsi var. Haritalandırdık. Vizyon 2050 diye bir strateji belgesi ortaya koyduk. Ben bütün bunları vatandaşlarımıza anlatacağım dedim. İki buçuk hafta sonra yine vatandaşlarımıza kendi sorumluluklarımızı, yaptıklarımızı ve yapamayacaklarımızı açık ve şeffaf bir şekilde anlatacağız. Neleri yapamadığımızı, neden bizimle işbirliği yapmak istemediklerini sorgulayan, iğne batıran bir dille bunu paylaşacağız.”
İSTANBUL’DA 90 BİN BİNA RİSK ALTINDA
Büyük bir çalışma yaptık ve hızlıca tarama yaparak konutların içine girdik. 107 bin bina ziyareti ve 30 bin yapı denetimine ulaştık. Risk değerlendirmesinde olası sarsıntıda 170 bin orta hasarlı binamız ve 90 bin ağır ve çok hasarlı binamız var.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı